VARFÖR DU HAR LEDSMÄRTA OCH HUR MAN SLÅR DET

VARFÖR DU HAR LEDSMÄRTA OCH HUR MAN SLÅR DETSom om livet inte är svårt nog att börja med, gör ledvärk de mest rudimentära uppgifterna skrämmande.

Att skära ett äpple kan kännas som att hugga ner en redwood.

Att leka med dina barn kan känna sig som att brottas med en alligator.

Ledvärk är inte bara frustrerande, men som alla som upplever det kommer att berätta, kan det dramatiskt minska din livskvalitet.

I stället för att behandla symtom med antiinflammatoriska läkemedel eller smärtstillande medel som kan medföra oönskade biverkningar, kan avslöjande av de faktiska degenerativa mekanismerna i kroppen leda till grundorsaksupplösning och smärtfritt boende.

Vad exakt är ledsmärta?

Ledvärk, ofta kallad artrit, är inflammation i lederna.

Ungefär 52,5 miljoner vuxna i USA rapporterade att få veta av en läkare att de har någon form av artrit.En

Risken för att få artrit ökar med åldern. Orsaker inkluderar även ärftlighet, övervikt, ledskada, tarminflammation och hormonella obalanser.

Den vanligaste formen av artrit är artros, som är en degenerativ ledsjukdom som tenderar att påverka de stora lederna såsom höfter, knän och axlar, även om det kan förekomma i någon gemensam i kroppen.

Reumatoid artrit är en annan vanlig form av artrit. Det är ett kroniskt inflammatoriskt tillstånd som påverkar hela kroppen, särskilt lederna. Lederna vanligtvis inblandade är de mindre lederna i händer, fötter, handleder och vrister.

Artrit orsakar smärta, svullnad och styvhet som kan sträcka sig från mildt irriterande till helt försvagande.

Hur Uppstår Ledsmärta?

Hur Uppstår Ledsmärta?Ledvärk upplevs när det finns degeneration och inflammatoriska reaktioner som förekommer i lederna.

Vid artros försämras gemensam vävnad från “slitage”, som ses i skada, fetma eller repetitiv användning.

Slitage eroderar brosket och grovar de artikulära (gemensamma) ytorna på benen

Benen approximerar med ökad degenerering och ristar mot varandra när fogen rör sig, istället för att glida smidigt. Degenerering av brosket kan lämna områden av underliggande ben oskyddad, vilket orsakar smärta och inflammation.

Systemisk inflammation uppträder också vid autoimmuna tillstånd, såsom reumatoid artrit, där immunsystemet släpper ut inflammatoriska kemikalier som kallas cytokiner och prostaglandiner som attackerar kroppsvävnad.

Kronisk inflammation kommer att tjockna synovialmembranet, som normalt har en smörjfunktion för vävnaden. Inflammation kan sträcka sig över ytan av ledbrusk, så småningom förstöra den. Allvarlig skada på de gemensamma ytorna över tiden gör fogen instabil och kan leda till funktionshinder och deformitet.

Orsaker till ledvärk

Osteoartritisk ledsmärta kan utvecklas från ledskada. Trauma från högpresterande sport eller olyckor, som bär extra kroppsvikt, repetitiv användning, kronisk bindvävstäthet, ligamentlöslighet och muskelsvaghet i musklerna som stabiliserar eller flyttar fogen kan alla leda till ledskada och smärta.

Tyvärr är majoriteten av den amerikanska befolkningen överviktig onycosolve, och övervikt ökar risken för OA. Extra vikt ger ytterligare tryck till leden och leder till onormal inriktning av lederna, särskilt i knä och höft

Orsaker till ledvärkExtra vikt kan orsaka ledsmärta som leder till förändrad hållning och gång, vilket kan göra OA värre. OA kan också leda till minskad fysisk aktivitet, vilket gör det svårare att gå ner i vikt. Vidare minskar mindre fysisk aktivitet muskelstyrkan kan bidra till ett fall eller skada, vilket ökar risken för att få mer OA.

Reumatoid Artritutveckling har stark korrelation till en positiv familjehistoria; den genetiska risken är dock starkt kopplad till epigenetiska faktorer.

Epigenetik avser specifika förändringar i genuttrycket kontrollerad näring och miljöfaktorer. RA är ett autoimmunt tillstånd, och aktuell forskning upptäcker att dålig kost och ohälsosamma miljöer kan utlösa gener för att uttrycka sjukdomar som RA.

Förutom ovanstående orsaker till artros och reumatoid artrit, det finns flera andra bakomliggande orsaker till ledvärk, inklusive vitamin-och mineralbrist, hemokromatos, onormala hormonnivåer, och inflammation, som alla bidrar till utvecklingen av någon typ av ledvärk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VARFÖR DU HAR LEDSMÄRTA OCH HUR MAN SLÅR DET
Previous post
follicle rx – recensioner – pris
Next post