Utvärdera Din Vikt

Utvärdera Din ViktI ett samhälle med fokus på övervikt och hålla sig i form, det är viktigt att komma ihåg att släppa några pounds är inte alltid hälsosamt. För vissa, särskilt för personer som är klara med medicinska tillstånd som cancer eller artrit — faran är att förlora vikt, inte att få det.

Vissa människor gå ner i vikt utan att försöka, eftersom de helt enkelt inte äter tillräckligt för att upprätthålla en hälsosam vikt. Vissa typer av cancer-eller behandlingar, för det — kan lämna dig kroniskt illamående. Artrit kan göra det svårt att få till mataffären, eller ens att göra enkla saker i köket. Livsmedel får bara inte smakar lika bra som det en gång gjorde på grund av biverkningar av läkemedel.

Något av dessa problem kan orsaka oönskade och potentiellt farliga viktminskning, som kan lämna dig undernärda, svag och sårbar för sjukdom. Det är särskilt riskabelt för någon som redan är sjuk.

Men hur vet du om du förlorar för mycket i vikt? För att svara på den frågan, här är några tips på hur man kan hålla en hälsosam vikt och få de näringsämnen du behöver.

Hur Vet jag om Min Vikt Är Hälsosam?

Självklart, en hälsosam vikt varierar från person till person, beroende på ålder och hälsotillstånd. Men det finns vissa allmänna regler i tummen. Du kanske behöver träffa en läkare och att du kan gå ner i vikt för snabbt om det — utan att försöka-ni förlorar:

  • 10 pounds över sex månader eller
  • 10% av din kroppsvikt eller
  • Fem pounds i en vecka.

Problemet är att du inte inser att du håller på att förlora vikt. Även vårdnadshavare kan inte märker eftersom förändringar kan ske gradvis, säger Jean Lloyd, RD, nationella nutritionist för den AMERIKANSKA Administrationen på Åldrande. Men om du är i riskzonen för att förlora för mycket i vikt, du har att uppmärksamma.

Steg på skalan. Fråga din vårdgivare för en uppfattning av vad som är en hälsosam vikt är någon av din längd och kroppsbyggnad. Se hur du jämför. Då kan du få på vågen varje vecka och skriv ner din vikt efteråt. Om du håller på att förlora vikt, tala med din läkare.

En del äldre klagar på att de inte längre kan se displayen på sin gamla nivå. Om så är fallet, få en ny. “Det finns en hel del skalor nu som har stora digitala läs-outs”, säger Susan Moores, RD, taleskvinna för den Amerikanska Dietiska Association.

Är uppmärksam på hur dina kläder passar, säger Moore. Om byxorna är för att plötsligt bli lös och baggy, inte ignorera det och bara dra åt bältet. Eller om ditt bröllop band håller glider av, inte bara flytta den till ett annat finger. Dessa kan vara tecken på att du inte längre hålla en hälsosam vikt.

Leta efter förändringar i dina matvanor. Även om de kan vara subtil, bör du se upp för varningssignalerna. “Tänk på hur din aptit kan ha ändrats,” Moores berättar WebMD. “Om du använde för att vara någon som verkligen såg fram emot frukost, men nu är du bara har ett glas juice, som kan vara tecken på ett problem.”

Eftersom det ofta är svårt för människor att uppmärksamma dessa uppgifter på egen hand, särskilt när de är klara med en sjukdom, är det viktigt att få hjälp från människor runt omkring dig-familj, vänner, eller fastighetsskötare.

Vad som Sätter Människor i Riskzonen för Oavsiktlig viktminskning?Vad som Sätter Människor i Riskzonen för Oavsiktlig viktminskning?

Någon sjukdom som påverkar din aptit, matsmältning, rörlighet, eller energi nivå kan sätta dig i riskzonen för att förlora för mycket i vikt. Många typer av cancer-till exempel cancer i hals, käke, mun, eller kolon — kan ha en direkt inverkan på din förmåga att äta. Men forskare tror att någon typ av cancer kan orsaka din ämnesomsättning för att snabba upp, vilket innebär att du måste äta mer kalorier bara för att behålla din vikt. Cancer behandlingar — medicin, strålning och kemoterapi, kan också orsaka en förlust av aptit, illamående och diarré. Dessa biverkningar kan skära ner på ditt näringsintag, Lloyd säger.

Medicinska tillstånd kan också införa fysiska hinder för en god hälsa. Om du har svår artrit, du vet att något så enkelt som att öppna en burk eller en låda av spannmål kan vara näst intill omöjligt. Att komma ut ur huset kan vara tufft.

“När du måste börja beroende på andra för dina grundläggande behov, såsom mat, du är en ökad risk för undernäring”, Lloyd berättar WebMD. Den isolering som kan komma med några sjukdomar som kan vara en risk i sig, och som ibland leder till depression.

Maten är kanske också bara inte smakar lika bra som det brukade. Många mediciner kan ge livsmedel smak bitter, metallisk, eller intetsägande.

Tips för att Hålla en Hälsosam Vikt

Viktförlust är vanligt med vissa villkor och med vissa behandlingar, men det är fortfarande en hel del du kan göra för att undvika det.

Se en vårdgivare som regelbundet. Du bör överväga att se en dietist, speciellt en som behandlar personer med medicinska problem. För vissa villkor, försäkringar täcker besök hos en dietist.

Ignorera inte biverkningar. I många fall, förlust av aptit är som orsakats av läkemedel. “Gå över en lista över alla dina läkemedel med din läkare för att kontrollera att du verkligen behöver dem alla, säger Lloyd. Fråga vilka som kan påverka din aptit och se om de kan ersättas.

Äta fem till sex måltider om dagen. Om din aptit är avstängd kan du inte att kunna äta mycket på en enda måltid. Som kan göra det svårt att bibehålla en hälsosam vikt. I stället för de traditionella tre måltider, tror att ungefär fem till sex måltider istället — frukost, lunch, middag och flera planerade snacks.

Använd näringsrika drycker som ett komplement. “Jag är en stor fan av Tips för att Hålla en Hälsosam Viktmåltidsersättning drycker, som instant drycker frukost eller de som gjorts av läkemedelsföretagen, säger Moores. De är idealiska för människor som har svårt att äta fast föda. Moores rekommenderar att hålla dem kylda, eftersom de smakar bättre kall än vid rumstemperatur.

Jag tror att det finns en roll för berikade drycker, säger Lloyd. “Men jag tror inte att de bör användas som en ersättning för vanliga livsmedel. De är bäst som mellanmål snarare än en måltid.”

Krydda upp det. Om gamla favorit livsmedel smakar alltför intetsägande dessa dagar, tänk på att lägga till några krydda. Marinera livsmedel för att öka sin smak, eller använda en syrlig marinad. Moores rekommenderar att du lägger lite vitlök till vanligt potatismos. Eller prova en kyckling curry soppa istället för stadgad chicken noodle.

I allmänhet, Lloyd säger att du bör välja peppar eller örter istället för salt eftersom salt kan vara ett problem för personer med högt blodtryck. Men hon har också påpekat att det för människor i riskzonen för att förlora vikt, är det ofta viktigare att få protein än att hålla sig till en låg-salt kost. “Om kött inte bara smaka bra utan salt och du kommer inte äta det, jag säger tillsätt lite salt, säger hon.

Använda hjälpmedel om artrit eller en annan förutsättning är att det är svårt att använda redskap eller köksapparater. Massor av enheter som är utformade för att ge enklare gripande eller en extra hävstång för människor med artrit. Tänk om en väggmonterad burk flasköppnare eller en elektrisk kan-öppnaren. Lloyd rekommenderar letar efter bestick med stora handtag eller tjockare plattor som gör dem lättare att greppa.

Förbereda sig för dåliga dagar. “Ofta människor kommer att ha goda dagar under [cancer] behandling och några inte-så-bra-dagar”, säger Moores. “Vi uppmuntra människor att lagra sina kök med väldigt enkla-att-förbereda mat för den inte-så-bra-dagar”. Hon rekommenderar omedelbar frukost drycker, frysta soppor, lätt tillagade pasta, och något som är enkelt och du verkligen njuta av att äta.

Ät inte ensam. Tillstånd som cancer eller artrit kan vara att isolera. Du kan finna det helt enkelt är alltför svår, ansträngande eller smärtsamt att komma ut ur huset eller se andra människor. Men du bör försöka att äta lite mat med andra människor. “Vi äter bättre när vi äter i en grupp, eller bara med en annan person,” Lloyd säger.

“Det är en utmärkt idé att börja laga mat och äta med en granne,” Moores berättar WebMD. “Du ska få lite variation i din kost och det är också roligt.” Tycker även om att gå med i en lokal måltid program — såsom de som finns i högre centra-som kommer att tillåta dig att dela måltider med andra. Om att komma ut ur huset inte är möjligt, be din läkare om en lokal mat-på-hjul leverans av livsmedel och program.

Håll dig aktiv. “Det kan låta som en motsägelse, men som håller sig aktiva kan hjälpa dig att bibehålla en hälsosam vikt, säger Lloyd. “Ju mer aktiv du är, desto bättre aptit du har.” Hon påpekar också att aktivitet hjälper till att avvärja depression och kan bidra till att förena människor. Försök att vara aktiv när du kan-även promenader eller trädgårdsarbete kan göra en stor skillnad.

Bygga upp innan du påbörjar behandling för cancer eller andra sjukdomar som kan orsaka viktminskning, Lloyd säger. Innan behandling, börja med att ta en multivitamin och äter en kost med stor andel fett, protein och kolhydrater. Människor på väg att starta behandling “bör inte ligga på en låg-kalori eller modefluga kost, säger hon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

För Mycket Vitt Bröd som Ger Dig en Stor Mage?
Previous post
Viktminskning så Enkelt som 1-2-3
Next post